Budapesti Corvinus Egyetem

Bár a Budapesti Corvinus Egyetem ezt a nevet csupán 2004-től viseli, jogelőd intézményei, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem („Közgáz”) és a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem hosszú múltra visszatekintő hagyományokkal rendelkeznek. Miután az elődintézmények a gazdasági, a társadalomtudományi és az agrárképzés vezető magyarországi intézményei voltak, a 2003-ban bekövetkezett  integráció révén ezeknek a tudományágaknak a kombinációja mind a kutatásban, mind az oktatásban egyedülálló lehetőségeket teremtett az új egyetem számára.

A Budapesti Corvinus Egyetem elsődleges értéknek tekinti a tudást. Ezt fejezi ki maga a névválasztás is – utalva a humanizmusra és a reneszánszra, a tudomány és a művészetek kitüntetett szerepére –, illetve az egyetem jelmondata: Scientia mea – adiutor meus, Tudásom a segítőm. A tudás megszerzéséhez vezető hosszú úton, a tanulás ma már élethosszig tartó folyamatában kíván egyetemünk minden segítséget megadni a hozzánk jelentkező hallgatóknak, mégpedig nemcsak az elméleti és gyakorlati szakmai tudás és ismeretek nyújtásával, hanem a gondolkodásra, az önálló véleményformálásra való késztetéssel is.

A Budapesti Corvinus Egyetem két campusának, a pesti „Közgáz Campusnak” és a „Budai Campusnak” három-három kara az alap- és mesterszakok széles skáláját kínálja. A tudományos pálya iránt érdeklődők kilenc doktori iskola programjai közül válogathatnak, s azok számára, akik már valamilyen pozícióban vannak, de tovább kívánnak lépni, szakirányú továbbképzési programok sora nyújtja ezt a lehetőséget.

Egyetemünk 2010-ben elnyerte a kiváló egyetem címet és a Felsőoktatási Minőségi Díjat, 2011-ben a hallgatók számára a legjobb nemzetközi tanulmányi és szakmai gyakorlati lehetőségeket biztosító network-egyetemmé választották, s ugyanebben az évben megkapta a legjobb márkaneveknek odaítélhető Superbrands címet is. Angol nyelvű üzleti képzésünk évek óta jól szerepel a Financial Times rangsorában, amely az európai üzleti iskolák programjait értékeli.

Mindezek nagyon fontos jelzései annak, hogy jó úton járunk. A verseny azonban óriási. Mindent meg kell tennünk, s mindent meg is teszünk annak érdekében, hogy ne csak megőrizzük, hanem tovább emeljük a minőséget, s felzárkózzunk a nemzetközi élvonalhoz. 

A Budapesti Corvinus Egyetem hagyományosan jó kapcsolatokat ápol az üzleti-, civil és a közszférával. Ez az együttműködés nemcsak az intézmény mindennapi működése, közép- és hosszútávú fejlesztése, közös kutatás-fejlesztési projektek működtetése szempontjából fontos, hanem a gyakorlati szakemberek oktatásba történő bevonása miatt is. Ezáltal ugyanis arányosabbá válik az oktatás szerkezete, a hallgatók vezető gyakorlati szakemberektől juthatnak közvetlen információkhoz, s mindez együttvéve elősegítheti munkaerőpiaci beilleszkedésüket is.

www.uni-corvinus.hu