LP – Szigetmonostor

Szigetmonostor Európa egyik legnagyobb folyója, a Duna szigetén, a Szentendrei-szigeten található. Szigetmonostor szigetünk legdélebbi települése. Hogy milyen ez a sziget? Vannak, akik szabadidejükben hegyvidékre, erdős területre vágynak, mások hűs vízpartra, megint mások számára a síkság végtelene a legcsábítóbb. Itt, nálunk, mindhárom élmény elérhető.

Az igazi értéke a falunak apáink szerint, a békessége, a nyugalma, a közösség befogadó ölelése, a vándort megszólító közvetlensége. Üzennek az ősi múlt földbe rejtett töredékei, a régmúlt földből kibújó római romjai. Jelen van a névadó monostor lelkülete, a rejtőzködő, jelenleg nem látható falainak talánya. Körülleng a természet páratlan megőrzöttsége, szépsége. Az kristálytiszta ivóvízágyon nyugvó falu őrzi a rábízott értékeket, tudva, hogy mindez nem a miénk, hanem unokáinktól kaptuk ezeket kölcsön. Mindezek teszik érdekessé, különlegessé Szigetmonostort.

              

A falu legöregebb kockaköves főutcáján sétálva, túraútjain lovagolva, kerékpározva gazdagságot meríthetünk a falu kincseiből. A piacra, vagy egy-egy portára betérve kóstolhatjuk a helyi ízeket.

A település legnagyobb természeti kincse a 2 millió ember szomját oltó ivóvíz, melynek védelme csakis a felszín értékeinek megőrzésén keresztül biztosítható. Bolygónk klímaváltozásának egyik legveszélyeztetettebb elemének megőrzése mellett településünk elkötelezett. Ezzel összhangban valósítja meg az Önkormányzat a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló, HUSK/1101/2.2.1/0158 sz. Klímapark projektet. Ennek keretében a Klímaközpont, tanösvény és parkerdő várja majd az idelátogatókat. A klímavédelemhez járul hozzá az elektromos busz és a biomassza hasznosítását végző mulcsüzem, valamint a projekt keretében telepített 6 hektár erdő.

Ez a hely GPS koordinátákkal leírható, műholdképen fellelhető, de kézzelfoghatóan, megszólíthatóan csakis a Dunát átlépve, hozzánk betoppanva lehet személyessé az Ön számára. Jöjjön el hozzánk és megtapasztalja, hogy nem megy haza üresen. Kívánok ehhez nyitott szívet!

http://szigetmonostor.hu/