Pócsmegyer

Pócsmegyer, a Szentendrei-sziget dinamikusan fejlődő településeinek egyike. Neve a honfoglaló Megyer törzsre és egy Pócs nevű személyre utal. Területe 1308 hektár. A községhez tartozik Surány üdülőterület. Lélekszáma megközelíti a 2.300 főt. Tavasztól őszig tartó időszakban a létszám 5.000 fő fölé emelkedik. Elsősorban a korábban Budapesten lakó, de a településen üdülő ingatlannal rendelkezők választják állandó lakhelyüknek. A község Budapesttől légvonalban 22 km távolságra található, közúton a 11–es útvonalon juthatunk el ide. Pócsmegyer két dunai átkelőhellyel rendelkezik, Leányfalu, illetve Felsőgöd irányába.

A település gazdaságát döntően a kisvállalkozások és az egyéni vállalkozók határozzák meg, amelyek zömmel a szolgáltató szektorban tevékenykednek. A mezőgazdaság súlya, jelentősége egyre jobban csökken, de az epertermesztés ma is több családnak jelent számottevő bevételt.

A lakosság számának gyors növekedése folyamatosan új kihívások elé állítja a község önkormányzatát.

A településen jelenleg folyó projektek:

Pócsmegyeren a Klímapark projekt egyik legfontosabb gyakorlati eleme az erdőtelepítés, mely megköti a CO2-ot, valamint megtartja a vizet a talajban, a biomasszában, a légkörben. Pócsmegyeren a Pázsit-tótól délre fekvő területeken 5,4 ha kiterjedésű erdősítésre, mint élőhely rehabilitációra kerül sor. A telepítendő erdő tisztásain gyeptelepítés történik (Ligetes erdő kialakítása.) A projekt másik eleme a Pázsit-tó rehabilitációja. A tó, az egykori bányatevékenységből megmaradt mesterséges mélyedés, melynek szerepe a szabadidő helyi eltöltésében jelentős: fürdeni, horgászni lehet benne, lehet sétálni, pihenni a partján. A számos hasznosítások több évtizede ráirányították a figyelmet arra, hogy a tó állapotát meg kell vizsgálni, szükségszerinti mértékben javítani. Ez vonatkozik a vízminőségi állapotára, a mederanyagra, az élővilágra.

www.pocsmegyer.hu