Hírek, események

„TERMÉSZETES KÖRNYEZETÜNK BIOTIKUS ÉS ABIOTIKUS TÉNYEZŐI” – szeminárium

Jun 13, 2015

 

2015. június 10-én, Szigetmonostoron tartottuk meg a 4. nemzetközi szakmai szemináriumot szlovák és magyar nyelven, 17 résztvevő jelenlétében. A résztvevők megismerhették a gyakorlatban a levegő széndioxid tartalmának mérésére szolgáló IRGA (Infra Red Gas Analyser) műszert és annak használatát. A műszer segítségével megállapítható a levegőből kivont CO2 mennyisége (fotoszintézis folyamata) és a levegőbe kibocsájtott CO2 mennyisége (emberi kilélegzés).

 

A szeminárium célkitűzése a kutatásaink során alkalmazott módszerek ismertetése és gyakorlati bemutatása volt. Munkánk során különböző mérési módszereket alkalmaztunk, melyek segítségével figyelemmel követtük a talaj feletti fitomassza és az egyes fajok diverzitásában  végbemenő változásokat, a gyepek ökológiai hasznosságát, környezetünk védelmét és a talaj retenciós képességét.

 

A szeminárium által célunk volt felhívni a figyelmet a nem destruktív kutatási módszerekre, melyek során megismerhetjük a természetet és annak alkotó elemeit, ezek hogyan hasznosíthatók ésszerűen a mindennapi életben.